“Els forjadors de la Diada”: El DVD de l’Onze de Setembre

DVD Forjadors de la Diada

DVD Forjadors de la Diada

ProductesdelaTerra inicia un nou projecte empresarial amb la coproducció i comercialització d’aquest documental de Zip Films que sortirà a la venda per la Diada Nacional de Catalunya

El nostre objectiu com a empresa ha estat des dels inicis, la creació d’una plataforma de difusió comercial a la xarxa de productes relacionats amb la nostra cultura i el nostre poble. A més, hem anat treballant per crear una xarxa física arreu de la nostra geografia a través d’entitats i botigues, que han fet arribar els nostres productes a un sector més ampli de la població.

Ara, iniciem una nova etapa consistent en la coproducció i comercialització de determinats productes, que per la qualitat dels projectes que hi ha al darrere, hem volgut promoure. Així doncs, ProductesdelaTerra fa un pas endavant i aposta decididament per la producció de productes culturals propis.

El primer projecte en que ens hem sumat, i que avui us presentem, és el documental “Forjadors de la Diada”. Un film dirigit per Marta Rovira i Enric Saurí, produït per Zip Films, Utòpic i Televisió de Catalunya. A partir dels preparatius de la Diada Nacional de l’Onze de Setembre de 2007, a Gironella, Vic i Barcelona, els documental ens explica com aquesta data ha esdevingut el dia de celebració per antonomàsia del poble català, al llarg de la història.

El reportatge repassa dates com la de l’any 1888, quan es pot situar la primera convocatòria ciutadana “en honor als màrtirs de 1714″; l’any 1901, la que es considera la primera celebració significativa, arran de la detenció d’un grup de joves que dipositaven flors al peu de l’estàtua a Rafael Casanova; l’any 1914, amb el trasllat de l’estàtua del passeig Lluís Companys a la ronda de Sant Pere de Barcelona, o l’any 1923, amb la ferotge repressió durant els actes commemoratius, dos dies abans del cop d’estat del general Miguel Primo de Rivera.

Així mateix, també es parla de la institucionalització de la festa a partir de la proclamació de la República, l’any 1931; de l’assumpció, per part de la CNT, de la reivindicació nacional durant la Guerra Civil; de la prohibició i la retirada de l’estàtua de Casanova durant el franquisme; de la revifalla de la celebració clandestina del 1964; de l’esclat multitudinari i reivindicatiu de les diades del 1976, a Sant Boi, i del 1977, a Barcelona, i de l’oficialització de la festa durant els darrers anys.

Hi intervenen els reconeguts historiadors Albert Balcells, Jaume Sobrequés, Oriol Jonqueres, Antoni Simon, Agustí Alcoberro, Pelai Pagès i Josep Maria Solé i Sabaté; el sociòleg Antoni Estradé; l’antropòleg Manuel Delgado; els politòlegs Roger Buch i Jordi Sánchez; els presidents de la Generalitat Jordi Pujol i Pasqual Maragall; el president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach; Robert Surroca, del Front Nacional de Catalunya; Jordi Porta, president d’Òmnium Cultural; Jordi Miravet, president del Memorial 1714; Antoni Ayala, membre del Memorial 1714; Laia Altarriba, periodista; Josep Escoda, professor de Secundària, i, finalment, Josep Benet, advocat, historiador, escriptor i polític desaparegut el passat 25 de març de 2008.

El preu de venda d’aquest documental serà de 10 € i sortirà a la venda, en botigues especialitzades, les setmanes prèvies a la Diada Nacional de Catalunya.

Podeu veure un esbós d’aquest documental al següent video:

Tot i que es posarà a la venda en els propers dies, el documental es presentarà oficialment el proper 16 de setembre a la Seu central d’Òmnium

Podeu reservar-lo ja a Productesdelaterra.cat

Comentaris

Bones!!
On puc aconseguir el dvd? Sóc D’Amposta!!

Gràcies

Deixa un comentari

(necessari)

(necessari)